Comenzi telefonice:  0755.542.676  L-V / 9-17


Mic dictionar - termeni specifici - incaltaminte


Pentru inceput, va prezentam cativa termeni legati de fabricatia talpilor precum si cateva avantaje si dezavantaje specifice fiecarui tip de talpa.

TR - "Thermo Rubber"(eng.) - cauciuc termo - material folosit pentru fabricatia talpilor turnate, de rezistenta sporita si flexibilitate medie.
Utilizat in special pentru incaltamintea de iarna, datorita faptului ca isi pastreaza flexibilitatea la temperaturi scazute mai bine decat talpile fabricate din PVC.
Materialul are proprietati antiderapante si ofera o buna izolare termica.

PVC - "Polyvinil Chloride"(eng.) - policlorura de vinil - material folosit pentru fabricatia talpilor turnate, de rezistenta si flexibilitate medie. Utilizat in special pentru incaltamintea de vara, datorita faptului ca isi pastreaza flexibilitatea la temperaturi ridicate.
Ofera pantofilor barbatesti un sunet al tocului mai apropiat de cel clasic al pantofilor cu "talpa de talpa".
Materialul nu are proprietati antiderapante si nu ofera o buna izolare termica.

PU - "Polyurethane"(eng.) - poliuretan - material folosit pentru fabricatia talpilor turnate, de rezistenta ridicata* si flexibilitate excelenta. Utilizat atat pentru incaltamintea de vara cat si pentru cea de iarna, datorita flexibilitatii sporite si densitatii reduse, rezultand produse "foarte usoare". In general, incaltamintea fabricata pe aceasta talpa, prezinta un grad de confortabilitate ridicat.
Ofera o excelenta izolare termica fata de TR si PVC.
* Pentru persoanele cu o greutate corporala normala, talpile din PU sunt cele mai rezistente dintre cele prezentate aici. Din experienta, nu recomandam incaltamintea cu talpi din PU persoanelor cu greutatea corporala peste cea recomandata. In functie de densitatea talpilor, sub o presiune ridicata, talpile se taseaza uneori in termen foarte scurt. De asemenea, nu se recomanda pentru produsele purtate foarte rar si pe care le dorim "pentru toata viata". Sub actiunea agentilor din mediu, talpile de PU se pot deteriora dupa 2-3 ani chiar daca au fost purtate foarte putin.

"TALPA DE TALPA" - material natural folosit pentru fabricatia talpilor construite - provenit in special din crupon** de bovina.
"Talpa de talpa" are avantajul ca permite respiratia si ofera un confort sporit.
Printre alte avantaje, mentionam: sunetul elegant produs de pantofii cu talpa de talpa pe orice suprafata si aspectul elegant in special pentru talpile cu "rama sapata".
Dezavantajul major il reprezinta rezistenta redusa in special in cazul in care se merge prin ploaie pe strazi cu abrazivitate ridicata, cum ar fi de exemplu betonul. In acest caz talpa se uzeaza prin macinare.
** Cruponul este partea de piele de pe spatele animalelor, mai groasa si de o mai mare rezistenta, tabacita special pentru fabricatia de talpi.

IMITATIE "TALPA DE TALPA" - imitatiile pot fi de 2 categorii:
1. Talpi turnate (de regula din TR sau chiar PVC) sau construite care contin crupon si
2. Talpi de TR, PVC si PU care imita "talpa de talpa" numai prin vopseaua aplicata si eventual prin textura. Aceasta imitatie este adeseori intalnita la talpi folosite la fabricatia pantofilor eleganti, atat "de dama"(mai putin PU) cat si "de barbati", in scop decorativ.
Principalul avantaj pentru prima categorie il reprezinta faptul ca se aseamana foarte mult cu "talpa de talpa".
Principalul dezavantaj il reprezinta uzura mai accentuata, datorita cruponului care de cele mai multe ori este mult mai subtire si mai slab calitativ decat cel de tip "talpa de talpa".

"ABS" - Acrilonitril Butadien Stiren - termoplastic rezistent si durabil. Detalii in limba engleza: http://en.wikipedia.org/ wiki/ Acrylonitrile_butadiene_styrene